Boldog Új Évet! Tényleg így kell írni? Vagy hogyan? Nézd meg!

BÚÉK!

Közeledve az év végéhez, szilveszterig Te hányszor írod le, hogy Boldog Új Évet? És miért írod külön, hogy új évet? Holott ha ránézel a naptárra, láthatod, hogy a szilvesztert követő nap január elseje, Újév napja, az új és az év szavak egybe írva.

Manapság már nem nagyon foglalkoznak a helyesírással az emberek. A közösségi médiában, sms-ekben, jókívánságokban egy újfajta írásmód kezd kialakulni, fittyet hányva a kőbe vésett szabályoknak. Szerintem ennek ellenére még mindig nagyon gáz, ha egy három szavas – tényleg három szavas? – jókívánság helytelenül van leírva.

Érdemes tehát a végére járni ennek a dolognak, de nem csak ennek! Vajon helyes az, ha az új évi üdvözlet minden szava nagybetűvel kezdődik?

Boldog Új Évet kívánjak neked, vagy Boldog újévet? (Esetleg: BÚÉK!?)

Mielőtt nagyon belemennék az egybe- vagy külön írjuk dilemmába, van itt még valami. Joggal vetődik fel az a kérdés: Miért van a legtöbb képeslapon csupa nagy kezdőbetűvel ez a szilveszter környéki köszöntő szöveg?

Év vége és köszöntő. Erről az jutott eszembe, hogy az év végi legnagyobb ünnep mégis csak a karácsony, ahol szintén szokás üdvözölni egymást. Remek karácsonyi köszöntők olvashatók a linkre kattintva. Ne hagyd ki, böngészd át őket!

Az Újév ünnepnap, az ünnepek neveit pedig a jelenlegi helyesírási szabályok szerint kisbetűvel kell írni. De amikor a következő időkre vonatkozóan küldjük üdvözletünket, akkor az nem az ünnepnapra, hanem az elkövetkezendő egész esztendőre vonatkozik! Az egész év legyen boldog, ne csak az év első napja, ne csak január 1-e, Újév napja.

Így helyes: Boldog új évet!
Legyen sokkal jobb a jövő éved, mint az eddigi legjobb!

A nagy kezdőbetűs írás helyesírási szempontból nem indokolt, sőt, nem helyes! Ha helyesen akarod leírni a jókívánságodat, akkor így írd: Boldog új évet kívánok!

A jelenlegi helyesírási szabályoktól eltérő mód azonban nagyon elterjedt (lám, én is a csupa nagy kezdőbetűs formát használom), így a mulatsággal, bolondozással telt szilvesztert követő esztendőre vonatkozóan ez megbocsátható.

Menet közben eszembe jutott még egy dolog: B.Ú.É.K., B.ú.é.k. vagy BÚÉK? Én az utóbbira szavazok, hiszen ez egy rövidítés, ami ebben a formában terjedt el a köznyelvben. (Ahogy más területen is. Pl.: M.T.I helyett MTI-t, F.T.C. helyett FTC-t, stb. írunk.)

Természetesen az év vége és év eleje kapcsán nem a helyesírás az, ami először eszünkbe jut. A szilveszteri szokások, babonák sokkal inkább foglalkoztatják az embereket.

Összegezzük: az év első napja újév, ünnepnap kisbetűvel írva. Ezen a napon van az újévi koncert, az újévi köszöntő és ekkor tálalják fel az újévi malacot. Ha jókívánságot küldesz, ne egy napra küld, hanem az egész esztendőre, azaz új évre! A szilveszter környéki üdvözlet így néz ki helyesen: Boldog új évet! Remélem tudtam segíteni.


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top