Boldog Új Évet! Tényleg így kell írni? Vagy hogyan? Nézd meg!

BÚÉK!

A legjobb Black Friday akciók itt!

Közeledve az év végéhez, szilveszterig Te hányszor írod le, hogy Boldog Új Évet? És miért írod külön, hogy új évet? Holott ha ránézel a naptárra, láthatod, hogy a szilvesztert követő nap január elseje, Újév napja, az új és az év szavak egybe írva.

Manapság már nem nagyon foglalkoznak a helyesírással az emberek. A közösségi médiában, sms-ekben, jókívánságokban egy újfajta írásmód kezd kialakulni, fittyet hányva a kőbe vésett szabályoknak. Szerintem ennek ellenére még mindig nagyon gáz, ha egy három szavas – tényleg három szavas? – jókívánság helytelenül van leírva.

Érdemes tehát a végére járni ennek a dolognak, de nem csak ennek! Vajon helyes az, ha az új évi üdvözlet minden szava nagybetűvel kezdődik?

Boldog Új Évet kívánjak neked, vagy Boldog újévet? (Esetleg: BÚÉK!?)

Mielőtt nagyon belemennék az egybe- vagy külön írjuk dilemmába, van itt még valami. Joggal vetődik fel az a kérdés: Miért van a legtöbb képeslapon csupa nagy kezdőbetűvel ez a szilveszter környéki köszöntő szöveg?

Év vége és köszöntő. Erről az jutott eszembe, hogy az év végi legnagyobb ünnep mégis csak a karácsony, ahol szintén szokás üdvözölni egymást. Remek karácsonyi köszöntők olvashatók a linkre kattintva. Ne hagyd ki, böngészd át őket!

Az Újév ünnepnap, az ünnepek neveit pedig a jelenlegi helyesírási szabályok szerint kisbetűvel kell írni. De amikor a következő időkre vonatkozóan küldjük üdvözletünket, akkor az nem az ünnepnapra, hanem az elkövetkezendő egész esztendőre vonatkozik! Az egész év legyen boldog, ne csak az év első napja, ne csak január 1-e, Újév napja.

Így helyes: Boldog új évet!
Legyen sokkal jobb a jövő éved, mint az eddigi legjobb!

A nagy kezdőbetűs írás helyesírási szempontból nem indokolt, sőt, nem helyes! Ha helyesen akarod leírni a jókívánságodat, akkor így írd: Boldog új évet kívánok!

A jelenlegi helyesírási szabályoktól eltérő mód azonban nagyon elterjedt (lám, én is a csupa nagy kezdőbetűs formát használom), így a mulatsággal, bolondozással telt szilvesztert követő esztendőre vonatkozóan ez megbocsátható.

Menet közben eszembe jutott még egy dolog: B.Ú.É.K., B.ú.é.k. vagy BÚÉK? Én az utóbbira szavazok, hiszen ez egy rövidítés, ami ebben a formában terjedt el a köznyelvben. (Ahogy más területen is. Pl.: M.T.I helyett MTI-t, F.T.C. helyett FTC-t, stb. írunk.)

Természetesen az év vége és év eleje kapcsán nem a helyesírás az, ami először eszünkbe jut. A szilveszteri szokások, babonák sokkal inkább foglalkoztatják az embereket.

Összegezzük: az év első napja újév, ünnepnap kisbetűvel írva. Ezen a napon van az újévi koncert, az újévi köszöntő és ekkor tálalják fel az újévi malacot. Ha jókívánságot küldesz, ne egy napra küld, hanem az egész esztendőre, azaz új évre! A szilveszter környéki üdvözlet így néz ki helyesen: Boldog új évet! Remélem tudtam segíteni.


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Scroll to top