Anyák napja története, anyák napja eredete

Anyák napja története, anyák napja eredeteAz anyák napja története az ókori Görögországban kezdődött és napjainkban is íródik. Az alábbiakból megtudhatod, hogy az anyák napja eredete országonként változó.

Az azonban megegyezik, hogy világszerte megünnepeljük az édesanyákat. Hogy Magyarországon mikor van anyák napja, azt mindenki tudja.

De vajon ugyan azon a napon tartják minden országban az édesanyák ünnepét? Ez is kiderül az alábbi összeállításból.

Anyák napja története a nagyvilágban

Ahogy a bevezetőben már említettem, anyák napja eredete az ókori Görögországban kezdődött. Tavasszal ünnepelték ugyanis az istenek anyját, Rheát és vele együtt az összes édesanyát.

Angliában évente Anyák vasárnapját (Mother’s Sunday) tartanak, ami egy vallási ünnephez kapcsolódik: nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. Ugyan ezen a napon ünneplik anyák napját Skóciában, Walesben, Észak-Írországban és Írországban.

Ezzel meg is válaszoltuk a kérdést, hogy mindenhol ugyan azon a napon ünneplik-e az édesanyákat? Nem!

Visszatérve Angliába, az 1600-as évektől az anyák vasárnapja (Mothering Sunday) keresztény vallási ünnep a húsvéti időszakhoz kötődött, amelyet akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartottak. Ezen a napon még a szolgálók is haza mehettek távol élő családjukhoz, hogy ezt a napot édesanyjukkal tölthessék. A hagyomány szerint ilyenkor maguk sütötte marcipánnal töltött Simnel-tortát vagy Simnel-kenyeret vittek ajándékba.

És mi a helyzet az USA-ban? Az anyák napja története ott következő:

Köszönöm Anya!

A tengeren túl sokkal fiatalabb az ünnep története. Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. Eredetileg a béke napja lett volna ez a nap és arra hivatott, hogy mindenki tisztelje és segítse azokat az anyákat, akik a polgárháborúban elvesztették családtagjaikat.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Erőfeszítései 7 év elteltével értek célt: 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Kik követik az amerikai mintát a dátum tekintetében?

A hazai szokásoktól eltérően nagyon sok helyen május második vasárnapján van Anyák napja. Például: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Malajzia, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország, Ukrajna, Lettország.

Anyák napja története Magyarországon

Boldog Anyák napját!

Magyarországon anyák napja eredete a Vöröskereszt Mozgalomhoz kapcsolódik. 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet: az anyák napját a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.

Hozzánk az ünnep ötletét Dr. Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották.

1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Azóta május első vasárnapján köszöntjük Magyarországon az édesanyákat.

Mikor ünneplik anyát napját külföldön?

Az Egyesült Királyságban és Írországban nagyböjt negyedik vasárnapján.

A május második vasárnapján ünneplő országokról fent volt már szó.

És a többiek? Mikor kedveskednek egy szép anyák napi verssel, virágcsokorral, ajándékkal az anyukáknak más országokban? Ha nem  ma van anyák napja, akkor mikor?

Itt a dátum szerint rendezett lista:

 • február második vasárnapja: Norvégia
 • március 3.: Georgia
 • március 8. (Nőnap): Afganisztán, Bulgária
 • március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia), illetve a magyar paraszti hagyományban is a március 20. utáni első vasárnap ünnepelték Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, amely összevontan anyák napja, nőnap és „Valentin-nap” is volt; a leányok virágot ajándékoztak kedvesüknek, a gyermekek pedig verssel vagy dallal köszöntötték fel édesanyjukat és nagyanyáikat
 • március 25.: Szlovénia
 • május első vasárnapja: Angola, Litvánia, Magyarország, Mozambik, Portugália, Románia, São Tomé és Príncipe, Spanyolország, Szerbia, Zöld-foki Köztársaság
 • május 10.: Latin-Amerika legtöbb országa (például Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Pakisztán, Szingapúr
 • május 26.: Lengyelország
 • május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország
 • június második vasárnapja: Luxemburg
 • augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Costa Rica, Antwerpen (Belgium)
 • október második hétfője: Malawi
 • október harmadik vasárnapja: Argentína
 • november utolsó vasárnapja: Oroszország
 • december 8.: Panama

Összefoglaló

Megtudhattad, hogy mi pontosan anyák napja története, anyák napja eredete. Idehaza és a nagyvilágban. Kiderült, hogy a nagyvilágban más és más időpontban ünneplik az édesanyákat.

Ugye Te sem felejted el felköszönteni anyukádat?

Forrás: wikipedia

Scroll to top