Véradók világnapja

Véradók világnapja, véradás világnapja
Mit tudsz erről a nevezetes napról? Nézd meg ezt az összeállítás a hasznos információkért!

Nézd meg, hogy mikor van a véradók világnapja! Melyik szervezet nyilvánította világnappá? Mit tudsz egyáltalán erről a napról, ami bekerült a Világnapok listája júniusi összeállításába?

Az alábbi összeállításban magáról a véradás fontosságáról és a véradóknak szóló hasznos információkról is olvashatsz, továbbá felhívjuk a figyelmet egy okostelefonos applikációra is, ami a véradóknak készült.

Mikor van A véradók világnapja?

A véradók világnapja minden évben június 14-én van. Lássuk, ki nyilvánította világnappá és miért ezt a napot. Miért pont június 14-e a véradás világnapja?

Mióta tartjuk A véradók világnapját?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Azért ezt a napot választották, mert ezen a napon született Karl Landsteiner, az A-s, B-s és O-ás (Nullás) vércsoport rendszer felfedezője.

Az osztrák születésű tudós ezért a felfedezéséért 1930-ban megkapta az orvosi Nobel-díjat.

A véradás ünnepe az egész világon

Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak. Különféle rendezvényeken a szervezők felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és természetes, hogy ezen a napon rengeteg helyen szerveznek véradást is.

A véradás fontossága

Az emberi vér semmi mással nem pótolható anyag. A gyógyászatban rengeteg vérre van szükség, van olyan betegség, ami csak és kizárólag vérrel, vagy vérkészítménnyel gyógyítható. Sérüléseknél, műtéteknél a vérveszteséget csak vérrel lehet pótolni.

Mivel a vér tárolása korlátozott ideig megoldható, így a rendszeres véradás rendkívül fontos.

Véradókat segítő applikáció

A Magyar Vöröskereszt oldala és az Országos Vérellátó Szolgálat minden információt megad azoknak, akik szeretnének vért adni. Számtalan kérdése lehet az embernek, amikor vért adna: adhatok-e egyáltalán vért, mennyi időnek kell eltelnie két véradás között, hol van a legközelebbi véradó hely, stb.

A véradókat külön okostelefonra kifejlesztett applikáció is segíti a tájokozódásban, melly itt érhető el:

Gyakori kérdések a véradók világnapja kapcsán

Mikor van A véradók világnapja?

A véradók világnapja minden évben június 14-én van.

Ki kezdeményezte, hogy legyen a véradásnak világnapja?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta van a véradásnak világnapja.

Kicsoda Karl Landsteiner?

Karl Landsteiner orvos és kutató, az A-s, B-s és O-ás (Nullás) vércsoport rendszer felfedezője.

Végezetül mi mással zárhatnám a véradás világnapja összefoglaló írását, mint az ismert szlogennel?

Adj vért, életet menthetsz!

Scroll to top